Isnin, 17 Julai 2017

Isnin, Julai 17, 2017 0

#TechMonday : Cara Nak Schedule Scan Windows Defender Antivirus.

Assalam and Hi all! Hari ni saya nak share bagaimana cara nak schedule scanning task atau cara nak buat jadual scan antivirus utk Windows Defender.

Buat yang tak tahu, Windows Defender Antivirus adalah program antivirus untuk Windows 10. Dia memang dah built-in dengan Microsoft Windows 10. So, tak payah dok kalut untuk download atau install program antivirus lain. Tapi kalau korang masih lagi rasa insecure tanpa program antivirus luar, boleh je install, tak ada masalah. Windows Defender ni, sepanjang penggunaan saya, memang clean & smooth. Ia memang berkesan dalam melindungi PC kita dari virus, malware, spyware, and ancaman-ancaman digital yang lain. Threat definition pun boleh dikatakan setiap hari dia akan update.



Apa yang Windows Defender buat kat PC anda???


  • Virus protection and removal.
  • Malware protection and removal.
  • Spyware detection and removal.
  • Boot-time protection.
  • Real-time protection.
  • Cloud-based protection.
  • Network inspection.
  • FREE automatic updates*


Al-kisahnya, PC ofis saya baru diformat, so kena setting & install apa yang patut. Program Antivirus scan pun nak kena berjadual. Jadi di sini saya nak share sikit cara nak buat jadual tu, sebab kat Windows Defender saya tak perasan pulak shortcut untuk buat jadual scan. Kalau ada, tolong komen di bawah. Mungkin saya terlepas pandang.

Saya buat jadual scan setiap hari (Daily), Scan 3 kali. Jadi di bawah ni saya lampirkan gambar dan steps yang mungkin boleh memudahkan korang untuk setting sekali:-

STEP 1:

a) Pergi Search Bar dan taip "Task Scheduler".
b) Klik "Task Scheduler" dan satu Window baru akan pop-up (terbuka).




STEP 2:

a) Di Window "Task Scheduler" tunggu beberapa saat hingga window yang kosong itu tiba-tiba mengeluakan teks. (Masa menunggu bergantung pada kapasiti memory komputer anda.)






STEP 3:

a) Lihat ke bahagian kiri window tersebut dan Tekan pada anak panah "Task Scheduler Library".
b) Selepas tekan, anda boleh nampak folder "Microsoft". Tekan pula anak panah pada folder "Windows".





STEP 4:

a) Masih lagi di bahagian kiri, Skrol ke bawah hingga anda menjumpai folder "Windows Defender". Klik folder tersebut.
b) Perhatikan pula di bahagian kanan atas window, tekan 2 kali pada "Windows Defender Scheduled Scan". Satu window baru akan pop-up.







STEP 5:

a) Pergi pada tab "Trigger". Sekali lagi, 1 window baru akan pop-up.
b) Klik pada butang "New". 1 window baru akan pop-up.
c) Anda kini berada di window "New Trigger". Di window inilah anda boleh set jadual masa untuk scan virus melalui Windows Defender. Anda boleh set untuk scan secara sekali (one time), Daily (Setiap Hari), Weekly (Mingguan) atau Monthly (Bulanan).
d) Selepas set jadual masa, anda boleh tekan butang "OK".








Sebagai contoh, seperti yang saya beritahu tadi, saya buat jadual scan secara Daily (harian), 3 kali sehari. Contoh je. Tengok koranglah nak set macam mana.

Jika anda mahu buat beberapa jadual lagi, boleh ulang proses pada step 5.


SIAP!!!

Saya harap maklumat ini dapat membantu tuan/puan yang sedang membaca.

Terima kasih daun keladi, esok-esok jumpa lagi... :-)

Anda juga boleh rujuk sini untuk lebih info mengenai Windows Defender.


Nota kaki: Tak sabar nak tengok season 7 Game of Throne malam ni!! Siapa peminat GOT macam saya, sila angkat tangan! Ahhaaahaaa... ;-)

#TechMonday #TechTalk #Tech #Technology #IT #Tips #TechTips #Windows #Tutorial #AntiVirus #AntiMalware #WindowsDefender

Rabu, 31 Mei 2017

Rabu, Mei 31, 2017 0

[DIY] #PrintSendiri label emergency notis nombor telefon untuk kereta #dashboard #Block #Kereta

#DIY PRINTABLE A4 LABEL -  Emergency notice label to display your contact number on your car dashboard.
"SORRY IF I'M BLOCKING YOUR DRIVEWAY. PLEASE CALL ME FOR SHIFTING"
Assalammu'alaikum wbt dan salam sejahtera buat semua pembaca yang saya sayangi sekalian.

Di sini saya nak kongsikan design label 2 keping A4 untuk notis meletak kenderaan/block kereta atau laluan orang. Cuma perlu print, tulis nombor telefon, gunting dan laminate jika perlu. Senang je. Boleh download di sini >>> https://www.behance.net/miszdaia

Diharap bermanfaat buat semua. Sila share dan komen jika ianya dapat membantu semua.
Terima kasih.



Nota kaki: Saya buat label notis ni pun, sebab saya selalu block kereta orang. Senang sikit dorang nak kol kalau apa2 hal.

#DIY PRINTABLE A4 LABEL -  Emergency notice label to display your contact number on your car dashboard.

#car #dashboard #notice #note #label #a4 #printable diy #cute #cartoon #panda #spongebob #mobile number #sorry #DIY #Buat Sendiri #kereta #Windscreen #Proton #Perodua #Myvi #Axia #Proton #suzuki #Swift #exora #Alza #Avanza #Emergency #nombortelefon

Selasa, 30 Mei 2017

Selasa, Mei 30, 2017 0

Makan Steamboat & Grill Buffet FREE??? Happy birthday to me! :-)



Assalammu'alaikum wbt dan salam sejahtera. 
Ya! Betul! Anda tak salah baca tu! Memang FREE!

Tapi sebelum tu, saya nak share sikit pics suprise birthday celebration saya dari kawan2 ofis saya. Ceritanya, lagi 5-10 minit nak habis office hour, lampu ofis terpadam, gelap.. Tetiba terdengar "happy birthday to you~ happy birthday to you! happy birthday to Daia~ happy birthday to you~".  Diorang nyanyi sambil bawak kek.. Alaa.. so sweet. Terharunya saya. Thanks kawan2. Saya kat ofis ni memang kurang bercakap & bergaul sangat sebab tak ada masa, terlalu fokus dgn kerja. Bila diorang buat macam ni, tu yang rasa tersentuh sangat. Ada jugak orang yang ingat birthday kita. Thanks to Yennie & my friends. Love  U all.
Bergambar kenangan dengan Yennie, my kakak at Design Department. Sado tak saya? (Muntah jap. Taknak mengaku diri saya dah chubby, so saya bahasakan sado je. #PonBoleh)

Bergambar kenangan dengan kawan-kawan ofis.

Thank you all. Now. Berbalik kepada makan FREE tu, meh sini saya nak cerita.

Al-kisahnya, sempena my birthday yang jatuh setiap 11hb April (Sila save tarikh ni kot2 ada yg nak hantar hadiah kat mak saya kerana melahirkan saya :-p), saya berniat untuk belanja 
mak dan adik lelaki saya makan malam di sebuah restoran steamboat & grill yang terletak di Puchong, Selangor.

Restoran ni dah berapa kali turun naik newsfeed FB saya. Syok pulak tengok kawan-kawan FB makan, kita pun nak merasa jugak, sebab kita memang minat hidangan makanan jenis buffet dan grill2 ni. Seoul Garden adalah salah satu contoh tempat favourite yang saya gemari untuk fefeeling chef / main masak2 ni.. Lagipun hidangan buffet kan? heheee... #SayaSukaMakan

Ni advert dalam FB diorang. Harga RM33 seorang.

So, saya dah booking table for 3 pax. Nasib baik ada kosong. Sebab weekdays kan. Saya minta seat kat tingkat bawah dan berdekatan dengan tempat nak ambil makanan sebab nak memudahkan mak ulalng-alik, tak nak bagi die letih berjalan/turun naik tangga.

Waktu booking melalui Whatsapp tu, saya saja2 try tanya, kot2 ade
 diskaun untuk warga emas atau birthday girl/birthday boy. Mereka jawab tiada diskaun untuk warga emas, tetapi ADA DISKAUN untuk birthday person. Cuma perlu tunjuk IC pada cashier nanti bila nak buat bayaran. Alhamdulillah. yeahh... dapat diskaun! heheee... Bolehla daripada takde. Merasa jugak kelebihan jadi 'birthday girl' ni.
Lepas Maghrib, kami terus siap2 menuju ke puchong. Nama restoran ni: ASAP STEAMBOAT & GRILL.
 Type je dalam aplikasi Waze, ada je restoren ni. Terus tekan & GO! Lebih kurang pukul 8.30 malam kami sampai sana. Boleh parking di luar atau di perkarangan restoran. PS: Saya parking luar sebab dalam macam penuh, park dalam takut ganggu laluan orang nak keluar pulak nanti.

First impression: Wow. Besarnya. So bright. Sebab lampu2 dia. Masuk2 je, nampai buaian. Nampak famili tengah makan2, borak2, anak main buaian & kat laman. Suasana nampak santai & mesra keluarga. Restoren 2 tingkat. Boleh makan indoor atau outdoor. Cashier kat luar - ada macam pondok jaga kat pintu masuk tu.


Saya pass IC saya pada adik saya untuk confirmkan booking, payment & birthday diskaun sementara saya pergi park kereta. Saya bagilah RM100 suruh dia bayarkan dulu. Dah sampai kat table, adik saya bagi balance RM34. Eh.. saya tanyalah dia, berapa diskaun diorang bagi? Adik saya cakap, "FREE". - Free? "
Ya, FREE! Tu, tengok resit tu!" (Sila rujuk resit di bawah). 
Bukti pembayaran - tu, 3 pax dah jadi 2. :-) Thank you ASAP for the treat!
Birthday girl dapat FREE makan. Saya cuma perlu bayar untuk 2 orang sahaja. Alhamdulillah. Syukur. Rezeki birthday girl. :-)

Saya tak review sangat makanan & servis yang lebih2 kat post ni, sebab saya nak maklumkan mengenai offer birthday ni sahaja. Lagipun, dah banyak blog/web/FB/page sosial media yang lain dah review restoren ni. Semua yang baik2 belaka. Cuma kat bahagian frozen steamboat tu, ada seafood tofu yang dah berbau sikit. Mungkin mereka terlepas pandang kot. Overall just nice. Saya suka environment dia. Cozy & santai. 
Saya bagi 4/5 stars. Kemungkinan untuk datang lagi: 75%

Nota: Syarat2 offer ni, boleh rujuk dalam screenshot perbualan whatsapp saya dengan pihak ASAP pada gambar terakhir post ini.
Di bawah ni, saya lampirkan beberapa gambar kenang-kenangan di sana. Enjoy!

Pelbagai pilihan makanan laut, ayam, daging & lamb.
Vegetable, noodle, eggs, drink's corner.
Ada mushroom soup, steamed corn, pau, ice cream dengan pelbagai pilihan topping.
Nasi goreng / noodle goreng

Eskrem
Pandangan luar.
Ini cashier/booking counter tau... Betul2 kat tepi pintu masuk.
Gambar dari luar. Lip lap lip lap gitu~
Nyum nyum
Thanks guys for the birthday treat! :-)
Pelbagai pilihan steamboat seafood ball/kek.
Jom main masak2.
Sempat bergambar dengan mak tersayang.
Masak apa tu chef?


Adik, mom and me.
Frame belakang tu, sejarah dan info tentang restoren ASAP ni. Kalau rajin, boleh baca. Awat mata kami macam tu? hehehee...

Ini pula screenshot whatsapp saya dengan ASAP Steamboat & Grill sewaktu hari booking dan sehari selepas kami makan di sana. Diharap info ni membantu kawan2 yang berminat nak makan di sana.



Untuk lebih info mengenai ASAP Steamboat & Grill, boleh rujuk Facebook mereka di sini: https://www.facebook.com/asapsteamboatandgrill/


************

Container-concept restaurant; All you can eat Steamboat & Grill buffet :D



BUFFET MENU

*Yong tau fu 

*Seafood

*Beef, lamb, chicken and fish marinate

*Pre-Cooked Dishes : Fried rice,noodles, fried finger food, and Crispy fried crab, Lamb soup, white rice, spaghetti bolognese

*Mushroom soup and garlic bread
*Steam sweet corn and pau
*Dessert (ABC, ice cream, candy, dadih etc.)
*Fresh Fruits 
*Hot drinks (Coffee & Tea)
*Fruit cordial drinks
*8 types of sauces
*Tomyam and Chicken soup
*Grill and steamboat stove

OPEN everyday from 6pm -12am

PRICES
Adult RM33
Children 6-12 RM16.50
Children 5 and below FREE

CONTACT
Whatsapp 0134858944 for reservations! 

LOCATION
Waze : Asap Steamboat & Grill
(5 mins from Putra Heights / One City)

ADDRESSLot 94 Jalan Tempinis, Kampung Tengah A 47150 Puchong, Puchong.

*********

Nota kaki: Sepanjang bulan Ramadan ni, restoren ASAP ada buat buffet Ramadan. Harga RM55 seorang. So, kalau nak bukak puasa buffet nasi & lauk kampung dan macam2 lagi, boleh book terus k? Bye bye! See you in my next post. Selamat berpuasa dan menambahkan ibadah dalam bulan yang mulia ni. Assalammu'alaikum wbt. 

#Grill #Steamboat #ASAP #AsapSteamboatandGrill #BBQ #Puchong #Container #IceCream #eat #buffet

Sabtu, 13 Mei 2017

Sabtu, Mei 13, 2017 0

[FOR SALE] BISKUT RAYA 2017